Programma zaterdag 14 mei

Klik hier voor een grotere versie van het programma.

PROGRAMMA ZATERDAG

Zaal 1, hele dag, Spelsessies
Speel bordspellen met mede-spellenfanaten. Er is altijd wel iemand in voor een spel!

Zaal 2, 13.00 uur, Panel
Muziek en SF: de link lijkt logisch! Veel moderne muziek is gebaseerd op SF, en ook binnen de SF klinkt veel muziek. Major Tom en Ziggie Stardust leven verder, wat zijn jouw favorieten?

Zaal 2, 14.00 uur, Panel 
Twee hoofden op een kussen: Lijken SF en Fantasy wel echt zoveel op elkaar? Fantasy en SF worden vaak bijeengenomen in wedstrijden en verhalenbundels. Maar is het wel terecht ze op een hoop te gooien? Waarin komen SF en fantasy overeen? Waarin verschillen ze? Hoe kunnen de sterke kanten van beide het best voor het voetlicht komen?

Zaal 2, 15.00 uur, Panel
Erasmuscon 2024: Een Eurocon organiseren is niet niks, maar toch gaan we het doen. Hoe boren we alle creativiteit binnen de SF, Fantasy en Horror aan, die er in Nederland is? Denk met ons mee!

Zaal 2, 16.00 uur, Panel
Invloeden van storytelling in games op  boeken en TV series: Computerspellen hebben vanaf vrijwel de eerste pixels elementen van de Horror, Sciencefiction en Fantasy genres bevat. Die invloed is echter geen eenrichtingverkeer en ideeën uit computerspellen sijpelen steeds meer door in films, series en boeken. Hoe uit deze invloed zich, en hoe zal die zich verder ontwikkelen?

Zaal 2, 17.00 uur, Panel
Wat is er zo eng aan Horror? De ene houdt van “Horror light” oftewel, een beetje spooky, en voor de ander kan het nooit te gruwelijk zijn, maar waarom houden we hier eigenlijk van? Wat maakt dat los, en hoe?

Zaal 3, 9.50 uur, Opening

Zaal 3, 10.00 uur, Eregastspeech
Laat je verrassen en inspireren door de eregastspeech van Kim ten Tusscher! Volgend jaar is het 15 jaar geleden dat ik debuteerde en nu sta ik als eregast op HSFcon. Ik ben in die 15 jaar enorm gegroeid; persoonlijk, maar ook op schrijfgebied. Daarnaast heb ik de ontwikkeling van ons genre van dichtbij meegemaakt. In mijn lezing neem ik je mee door die 15 jaar. Hoe was het schrijvers- en uitgeverslandschap in die begintijd en hoe is het nu? Wat waren mijn (veel te grootse) dromen en hoe belandde ik weer met beide voeten op de grond? Ik heb genoeg anekdotes, deel de hoogte- en dieptepunten en vertel waarom we trots moeten zijn op hoe ver we met z’n allen zijn gekomen.

Zaal 3, 11.00 uur, Lezing  
Hoe begin je met schrijven? Heb je een hoofd vol ideeën, één idee of zelfs géén ideeën en wil je heel graag beginnen met schrijven, maar weet je niet hoe? In deze lezing krijg je praktische tips van Saskia Appel om mee aan de slag te gaan.

Zaal 3, 13.00 uur, Lezing
Crowdsource publishing: Sandy Butchers vertelt je alles over de voor- en nadelen van Patreon, Wattpad en andere gratis platforms. 

Zaal 3, 14.00 uur, Lezing
Peter Schaap vertelt ons over de samenkomst van techniek en fantasy in het ontwerpen en maken van werktuigen. Pas op, dit is een besmettelijke hobby 😉

Zaal 3, 16.00 uur, Lezing
Autobiografisch schrijven over vrouwen en aliens : De twaalfde Saturnusmaan. Johanna Lime vertelt over de keuze en meerwaarde om echte gebeurtenissen te verwerken in een fantasy verhaal. 

Zaal 3, 17.00 uur, Lezing
De zoektocht naar exoplaneten en buitenaards leven: Altijd al willen weten hoe groot de kans is dat er aarde-achtige werelden voorkomen in andere zonnestelsels? Edwin Mathlener praat je in deze lezing bij over de stand van zaken in het onderzoek naar exoplaneten.

Zaal 3, 20.00 uur, Filk sessie
Voor het ouderwetse hotelcon gevoel, gezellig ongedwongen met Peter en zijn gitaar in een kringetje. Oude filksongs passeren de revue, maar Peter speelt ook nieuwe nummers.

Zaal 7, 11.00 uur, Workshop
Illustratie compositie: Joachim Heijndermans laat aan de hand van voorbeelden zien hoe je bij het maken van illustraties optimaal gebruik maakt van compositie. Daarna ga je zelf aan de slag met stift en papier.

Zaal 7, 14.00 uur, Workshop
Oh! The Horror! Hoe maak je een fantastiche slechte B-film? Jorrit de Klerk neemt je mee in de wondere wereld van de slechte (?) horrorfilm: breng je bizarre ideeën tot leven! 

Zaal 7, 15.00 uur, Workshop
Drabbelen: een compleet verhaal schrijven in precies 100 woorden. Onmogelijk? Zeker niet! Of je kennis wil maken met storytelling, of oefenen met het schrijven van de gevreesde blurb op de achterkant van een boek. Tijdens deze interactieve workshop legt Sandy Butchers de basis van het drabbelen uit met leuke oefeningen en prompts.

Zaal 7, 15.00 uur, Workshop en Q&A 
Wereldbouw: Een goed fantasy verhaal neemt je mee naar een andere wereld. Maar hoe creëer je die? Fantasy schrijver Kim ten Tusscher vertelt je haar werkwijze, beantwoordt al je vragen, maar zet jullie ook aan het werk. Laat alle regels en beperkingen van de echte wereld achter je en doe mee. In deze groepsopdracht bedenken we samen een fantasy wereld, compleet met landschap, volkeren, culturen en alles wat we maar kunnen verzinnen. Niets is te gek, want er zijn geen regels.

Zaal 8, 11.00 uur, shortfilms
Thema: “Moderne tijd”

Zaal 8, 13.00 uur,  Discussie
All through the house: een horror-kerst-animatiefilm uit de Netflix animatieserie Love, Death & Robots, naar het script van Joachim Heijndermans. Joachim gaat met ons in gesprek over inspiratie, animatie en horror voor kinderen (?). 

Zaal 8, 14.00 uur, Quiz
De HSFCon Quiz: Doe mee en test je kennis over boeken, films, series en meer!

Zaal 8, 15.00 uur, shortfilms
Thema: “Horror”

Zaal 8, 16.00 uur, film.

Zaal 9, gehele dag, Sector 31:
Het creatieve Star Trek platform in Nederland! 

Zaal 9, 11.00 uur, Workshop
Voyager combadge: Schilder je eigen combadge en neem hem mee naar huis. Wil je hem serie-getrouw of gebruik je je eigen fantasie? Het is allemaal mogelijk. Bij onze stand kun je goede voorbeelden (replica en screen-used) bekijken.

Zaal 9, 13.00 uur, Sector 31 Quiz
Vaste prik op Sector 31 meetings is de Sector 31 quiz, waarbij er leuke prijzen te winnen zijn! Voor deze gelegenheid is de quiz in een HSFCon jasje gestoken. Laat je uitdagen en sleep die mooie prijzen in de wacht. 

Zaal 9, 15.00 uur, Workshop
La Sirena combadge: Schilder je eigen combadge en neem hem mee naar huis. Wil je hem serie-getrouw of gebruik je je eigen fantasie? Het is allemaal mogelijk. Bij onze stand kun je goede voorbeelden (replica en screen-used) bekijken.