Kees van Toorn: Cancelled

Update!

Kees van Toorn: Cancelled.

Na onze eerdere aankondiging van Kees als fan-eregast op HSFCon moeten we nu laten weten dat hij tot zijn grote spijt niet op HSFCon aanwezig kan zijn. In zijn eigen woorden: “Dus, met enorm veel pijn in het hart, moet ik verstek laten gaan. Ik ben er niet. En helaas is er nog geen machine om mezelf te dupliceren en op twee plekken tegelijkertijd te zijn.”

We houden hem op de hoogte, we ondersteunen zijn initiatief voor Reunicon 2020 van harte en hopen hem bij een volgende editie van HSFCon wél naar binnen te hengelen! En mocht er in de tussentijd iemand zo’n duplicator uitvinden: laat het ons dan horen.

Kees van Toorn ontdekte Science Fiction midden jaren nadat zijn vader hem het boek van Bram Vingerling: het Geheimzinnige Horloge voor zijn verjaardag als cadeau had gegeven. In die tijd stak net het fenomeen Perry Rhodan de kop op en niet tevreden over het verloop van de uitgaven in Nederland, reisde hij al snel af naar vrienden in Keulen, waar de tweedehandsboekwinkeltjes aan de behoefte thuis konden voldoen. In Duitsland liep Rhodan immers tien jaar voor Nederland. Zo werd in 1970 de eerste wereld sf conventie op het continent in Heidelberg bezocht. Zijn (inter)nationale netwerk aan sf vrienden groeide snel en zo kwamen de SFANcons, Eastercons en ook de volgende wereldconventies in Engeland op de lijst van vaste bezoekpunten. Heel vroeg startte hij een semi-pro sf magazine met de naam Orbit. Toen, met de hulp van veel goede vrienden, de organisatie van de sf wereldconventie in Den Haag: ConFiction en omdat hij het niet kan laten, met de overblijvers dit jaar ook nog maar de Reunicon om 30 jaar na ConFiction te vieren. Kees is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt waarschijnlijk onvermoeibaar door tot aan zijn dood aan vertalingen, conventies in binnen- en buitenland… hoewel vrouw en kinderen de tekst op zijn urn al hebben bedacht: vertaalt niet meer!

Foto: © Dick Lynch @ Dublin 2019