Anna Mattaar

Anna Mattaar ontwikkelde als tiener haar schrijfvaardigheid op schrijffora en organiseerde schrijfwedstrijden en andere activiteiten via haar eigen forum Het Leesbeest. Ze studeerde ‘iets met games en theater’, maar het geschreven woord bleef trekken, dus nam ze de inzichten uit die andere manieren van verhalen vertellen mee terug naar het schrijversschap. Sinds 2021 helpt ze onder de naam Fictera Schrijfcoaching andere schrijvers om hun eigen unieke schrijfproces te vinden en hun verhalen op papier te laten aansluiten bij de visie in hun hoofd. Dat doet ze bijvoorbeeld met artikelen over schrijven, persoonlijke coaching en feedback op verhalen.

In 2015 verscheen een verhaal van haar hand in de Engelstalige bundel In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett en in 2022 kreeg haar verhaal Rot(s)profetie een eervolle vermelding in een wedstrijd van Fantasize. De meeste schrijfenergie steekt ze echter in de verhalen en romans in en rond het land Mennistriam. De novelle Winterwaker, eind 2022 verschenen in de bundel Werelden ontwaken, is daarvan de eerste publicatie.

Anna’s verhalen kenmerken zich door immersieve wereldbouw en een focus op de persoonlijke worstelingen van personages die vaak buiten de bestaande hokjes vallen. Ze raakt niet snel uitgepraat over onderwerpen als structuur en opbouw van een spannend verhaal, karakterontwikkeling van personages, en allerlei schrijftechnieken om je lezers zo volledig mogelijk mee te nemen in je fantasie.