Programma zondag 15 mei

Klik hier voor een grotere versie van het programma.

PROGRAMMA ZONDAG

Zaal 1, hele dag, Spelsessies
Speel bordspellen met mede-spellenfanaten. Er is altijd wel iemand in voor een spel!

Zaal 2, 10.00 uur, Lezing
(R)evolutie: Welke evolutie en revoluties hebben mens en maatschappij zo gemaakt zoals ze nu zijn? Wat staat ons nog te wachten? Evolutiebioloog en SF- auteur Frank van Dongen neemt je mee in zijn visie op het verleden, het heden en de toekomst van de mens.

Zaal 2, 11.00 uur, Panel 
Where the bad people dwell… Een goed verhaal heeft een conflict en daarvoor is de antagonist onontbeerlijk. Maar is de antagonist een simpele slechterik met als enige doel world domination en de vernietiging van de wereld? Neen! Antagonisten hebben juist liefde nodig van hun schrijvers zodat de lezer (stiekem) ook een beetje van ze gaat houden. Dus welke slechterik spreekt ons aan? Hoe zorg je er voor dat de lezer de slechterik accepteert als een volwaardig verhaalpersonage? In dit panel hoor je hoe verschillende auteurs hier over denken en hoe ze de creatie van hun antagonist aanpakken.

Zaal 2, 13.00 uur, Panel
Diversiteit/Own voices  in verbeeldingsliteratuur: Aan de roep om meer diversiteit in literatuur, films en series wordt de laatste jaren steeds meer gehoor gegeven, maar worden verhalen daardoor niet een beetje saai en braaf?

Zaal 2, 14.00 uur, Panel Hoe breng ik mijn verhaal onder de aandacht: Het valt niet mee om SF, fantasy of horror gepubliceerd te krijgen! Hoe creatief kun je zijn, welke mogelijkheden zijn er en hoe boor je ze aan? Martijn Lindeboom gaat er over in gesprek met een aantal auteurs.

Zaal 2, 15.00 uur, Panel
Political systems in Horror, Sciencefiction en Fantasy: Magische koninklijke bloedlijnen, feodale ruimte-keizerrijken, dystopische autoritaire regimes. Politieke systemen zijn niet weg te denken uit de SFFH-genres. Hoe werken deze systemen, welke invloed hebben ze in de werelden die in deze genres geschapen worden, en welke mogelijkheden zijn nog onderbelicht?

Zaal 3, 9.50 uur, Opening

Zaal 3, 10.00 uur, Lezing
Spiegelende werelden: Wie is Johanna Lime? En hoe zit de verbeeldingswereld van de boeken Schimmenschuw en trilogie De vergeten vloek in elkaar? Het magiesysteem, de techniek, de tegengesteld gespiegelde koninkrijken in Taurus en Monoceros, de Avatars en de draken.

Zaal 3, 11.00 uur, Discussie
Wat is er leuker dan je favoriete boek/film lezen/bekijken? Erover kletsen met andere liefhebbers die misschien wel hele leuke nieuwe tips voor je hebben! (Waardoor je te lezen/bekijken lijst nog langer wordt …)

Zaal 3, 13.00 uur, Panel
Sciencefiction. Fantasie of toekomstvoorspellen? Soms horen we wel eens: sciencefiction is ingehaald door de werkelijkheid, de toekomst van morgen is nu. Maar is het doel van sciencefiction wel het voorspellen van de toekomst? Of halen we hier twee zaken door elkaar? We gaan op onderzoek naar het terrein van futurisme versus sciencefiction en waar ze (wel of niet) overlappen..

Zaal 3, 14.00 uur, Quiz
De HSFCon Quiz. Doe mee en test je kennis over boeken, films, series en meer!

Zaal 3, 15.00 uur, Nerd craft showHeb je iets gemaakt waar je trots op bent of wil je juist ideeën opdoen? Of het nou gaat om Hogwarts in Minecraft nabouwen, je favoriete serie karakters kleien, sjaal breien of een cosplay outfit samenstellen, kom (foto’s) delen en genieten.

Zaal 3, 16.00 uur, Lezing
Eregastspeech Peter Schaap: Laat je inspireren door de muzikale eregastspeech van Peter Schaap, een van de grootmeesters van de Nederlandse fantasy! Verrassing inbegrepen.  

Zaal 3, 16.50 uur, Sluiting

Zaal 7, 11.00 uur, Workshop
Origami draken: Ben je vroeger nooit verder gekomen dan hoedjes vouwen? Dan is dit je kans om een nieuw trucje te leren, draken vouwen. Gewoon, voor de leuk, voor inspiratie op je bureau, voor tijdens die te lange vergaderingen, of om weg te geven!

Zaal 7, 14.00 uur, Workshop
Bookart: Ja we weten het, schande, in een boek moet je eigenlijk niet knippen, maar voor kunst mag alles, toch? En maak je geen zorg, de boeken krijg je van ons.

Zaal 7, 15.00 uur, Workshop
Flash fiction is een heerlijk korte verhaalvorm van onder de duizend woorden. Perfect dus om in een uurtje te schrijven, en dat is precies wat we gaan doen in deze workshop. Schrijver Roderick Leeuwenhart, die al diverse romans, korte verhalen en flash fiction heeft verkocht (in Nederland en daarbuiten), helpt je door de workshop heen.

Wat moet je zelf meenemen? Het is nuttig als je al een idee hebt dat je wilt uitwerken. Flash fiction leent zich heel goed voor losse ideeën die je bijvoorbeeld niet lekker in een groter werk kunt passen, maar die je ook niet kunt loslaten. Voor schrijfgerei (pen en papier) wordt gezorgd, maar als je digitaal wilt werken op een eigen scherm, ga je gang.

De kans is groot dat je je flash fiction verhaal niet op tijd afkrijgt: geen probleem. Het belangrijkste is dat je het begin hebt, uitwerken kan en mag later. Deelnemers van de workshop mogen na afloop hun verhaal (uitgetypt) naar Roderick mailen voor een korte bespreking met feedback!

Zaal 8, 11.00 uur, shortfilms
Thema: “Fiction with science”

Zaal 8, 13.00 uur, shortfilms
Thema: “Horror”

Zaal 8, 14.00 uur, film.

Zaal 9, gehele dag, Sector 31:
Het creatieve Star Trek platform in Nederland! 

Zaal 9, 11.00 uur, Workshop
Voyager combadge:  Schilder je eigen combadge en neem hem mee naar huis. Wil je hem serie-getrouw of gebruik je je eigen fantasie? Het is allemaal mogelijk. Bij onze stand kun je goede voorbeelden (replica en screen-used) bekijken.

Zaal 9, 13.00 uur, Sector 31 Quiz
Vaste prik op Sector 31 meetings is de Sector 31 quiz, waarbij er leuke prijzen te winnen zijn! Voor deze gelegenheid is de quiz in een HSFCon jasje gestoken. Laat je uitdagen en sleep die mooie prijzen in de wacht. 

Zaal 9, 15.00 uur, Workshop
La Sirena combadge: Schilder je eigen combadge en neem hem mee naar huis. Wil je hem serie-getrouw of gebruik je je eigen fantasie? Het is allemaal mogelijk. Bij onze stand kun je goede voorbeelden (replica en screen-used) bekijken.