Gast: Johan Klein Haneveld

Dat Johan Klein Haneveld (1976) moeite heeft met stilzitten, zal niemand verbazen. Sinds zijn debuut in 2001 met de SF-roman ‘Neptunus’ verschenen van zijn hand 24 boeken in diverse genres en subgenres. De meest recente zijn de space opera ‘De zwarte schim’ uit 2022, en uit 2021 de dystopische novelle ‘De groene toren’, de Young Adult SF-roman ‘Het denkende woud’ en de futuristische horrorroman ‘Scherven vol ogen’. ‘Hoeder van de vulkaan’ uit 2020 is zijn meest recente fantasyroman. Daarnaast stelde hij de klimaatbundel ‘Voorbij de storm’ (2020) samen en de bundel barverhalen ‘De bar met de duizend deuren’ (2022). 

Begin maart 2023 verschijnt zijn vijfentwintigste boek, de SF-verhalenbundel ‘De laatste verkenner’, in juli gevolgd door ‘De laatste detective’ bij St. Fantastische Vertellingen. Verder komt in september 2023 een nieuwe door hem samengestelde klimaatbundel uit, getiteld ‘Welkom in de broeikaswereld’. 

Korte verhalen van Johan Klein Haneveld verschenen de laatste jaren in bundels zoals ‘Ganymedes’, ‘Verhalen vertellers’ en ‘… In de polder’, tijdschriften zoals ‘HSF’, ‘Fantastische Vertellingen’ en ‘SF Terra’ en online. Enkele van zijn verhalen werden al vertaald in het Engels. In 2022 won hij de EdgeZero-award voor zijn korte verhaal ‘Ontsnappingspoging’. 

Johan is ook op andere manieren actief binnen het fantastische genre. Zo is hij vaste recensent van Nederlandstalige SF en fantasy voor ‘Fantastische Vertellingen’ en is hij als jurylid betrokken bij de SF/Fantasy-wedstrijd van Godijn Publishing. Hij is elke maand te gast op het Youtube-kanaal ‘Schrijver Omnia’ om te praten over SF, fantasy en horror, schrijft een column voor de non-fictie editie van ‘HSF’ en verzorgt een regelmatig terugkerende ‘top 5’ voor Modern Myths.

Als er tijd overschiet naast het schrijven, brengt Johan die voornamelijk door met het lezen van SF-romans en stripverhalen. Hij geniet van zijn vijf aquariums, waarin hij schildpadden, kikkers en garnalen houdt en bijzondere vissen, zoals slakkenhuisbroedende cichliden en een zoetwatertong. Samen met zijn vrouw Bianca bezoekt hij, als het even kan, dierentuinen en musea. Hij financiert zijn passies door te werken als eindredacteur van het ‘Tijdschrift voor Diergeneeskunde’. Meer informatie over hem, zoals een lijst met al zijn publicaties en zijn tot nu toe verschenen boeken, is te vinden op JohanKleinHaneveld.blogspot.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *