Programma 25 maart 2023

Programma HSFCon: Zaterdag 25 maart 2023

Marktzaal
Je kan hier tussen 9 en 18 uur handelaren bezoeken om boeken en leuke spullen te kopen.
Ook de boeken van onze gasten zijn er te koop zodat je ze meteen kan laten signeren!
Tussen 9 en 18 uur zijn er tafels en verschillende bordspellen beschikbaar. Er is altijd wel iemand in voor een spel!
Je bent hier ook aan het juiste adres voor een drankje bij de bar.

Workshopzaal
Hier vinden de hele dag lang verschillende workshops plaats. Schuif gezellig aan!

Infodumps omzeilen, om 11 uur, workshop door Anna Mattaar
Fantasy en sciencefiction zijn berucht om infodumps, wanneer de schrijver het verhaal onderbreekt om de lezer uit te leggen hoe de wereld, de geschiedenis of de technologie in elkaar steekt. Veel lezers haken af bij zo’n passage, wat extra jammer is als die informatie nodig is om het verhaal te begrijpen. Maar het kan ook anders! We gaan oefenen met technieken om settinginformatie subtiel tussen de regels door te weven en zo de lezer haast ongemerkt naar een andere wereld te transporteren.

In space, no-one can hear you paint, om 12 uur, workshop door Heidi van der Vloet
Zin om in een uurtje je eigen universum te creëren? Let’s put the ‘work’ in workshop, doe mee! Een uur in de weer met sponsen en tandenborstels en je staat gegarandeerd versteld van je eigen creativiteit.

Blurbs schrijven (Bryan Cohen methode), om 14 uur, workshop door Nicole Leclercq
Heb je een boek geschreven wat je graag zou willen verkopen? Of heb je een verhaal in je waarvan je hoopt dat je die gaat afronden om vervolgens een groot publiek te bereiken?
In de workshop ‘blurbs schrijven (Bryan Cohen methode)’ vertelt urban fantasy schrijfster Nicole Leclercq kort de stappen die zij hanteert om haar boeken aantrekkelijker te laten klinken. Door middel van (Engelstalige) voorbeelden uit Bryan Cohen’s boek ‘How to Write a Sizzling Synopsis: A Step-by-Step System for Enticing New Readers, Selling More Fiction, and Making Your Books Sound Good’ zal ze aantonen hoe je meer emotionele impact kan toevoegen in je boekomschrijving zodat lezers nieuwsgierig worden om jouw boek te gaan kopen.
Vervolgens krijgen de deelnemers van de workshop de kans om zelf een blurb op te stellen en om die met de groep te delen.

Oudegyptische namen lezen en schrijven, om 16 uur, workshop door Sonja Boschman
Heb je altijd al een Oudegyptisch verhaal willen schrijven, maar wil je wel eens andere namen gebruiken dan Nefertete of Amenhotep? Na deze workshop kun je zelf een Egyptische naam samenstellen, zónder dat je daarvoor de taal hoeft te kennen. Met kennis van een paar grammaticale basisconcepten en toegang tot een online woordenboek, kom je al een heel eind. Sonja geeft je een snelcursus “hoe lees je (een paar) hiërogliefen” en legt uit hoe de meest voorkomende naamsconstructies uit het oude Egypte werken. Daarna ga je als deelnemer zelf aan de slag. Bijwerking van deze workshop is opscheppen bij aankomende museatrips over je hiëroglief-vaardigheden.

Samen actief wereld bouwen, om 17 uur, workshop door Patrick Berkhof
In deze workshop ga je de handen uit de mouwen steken (hé, het heet niet voor niks een workshop). Je wordt geacht je creatieve geest mee te nemen. En als die toevallig afwezig is, dan zal die beslist tot leven worden gewekt tijdens deze creatieve sessie. Schrijvers en lezers van fantasy, SF, thriller, horror, romance en welk genre ik nog niet genoemd heb zijn welkom. Neem vooral een pen en papier mee. Schoenen uit en bewegen maar.

Lezingzaal
Hier geven onze gasten lezingen over schrijverschap, geschiedenis, wetenschap en fandom!

Opening, om 9.50 uur, door Andre de Boer
Welkom, welkom, welkom!
De officiële opening van HSFCon 2023, waarin onze voorzitter even de huisregels doorneemt en onze eregasten introduceert. We houden dit kort en krachtig zodat je meteen door kan met het programma.

Eregastspeech, om 10 uur, door Pen Stewart
In juni 2021 verscheen Pens tweede fantasyroman: Onderuniversum, een dystopische scifi-fantasy crossover voor zowel YA als volwassenen. Door de tweede lockdown kwam het er echter niet van om naar Nederland te komen en het boek te presenteren in de Nederlandse boekhandel. Met veel plezier stelt Pen daarom nu voor het eerst het boek voor aan het Nederlandse publiek, en dat is best interessant, want het verhaal speelt zich af in een dystopische/apocalyptische versie van Amsterdam en Antwerpen, zeshonderd jaar in de toekomst. De komende jaren zullen er niet alleen nieuwe boeken verschijnen, ook Pens artistieke bedrijf zal niet stilstaan. Wat de toekomstige plannen zijn van “Artistic Chapters by Pen Stewart” zal Pen in deze lezing voorstellen. Ook de nieuwe publicaties komen aan bod.

Samenwerken aan een schrijfproject, om 11 uur, door Marieke Frankema en Patrick Berkhof
Marieke en Patrick werken samen aan gezamenlijke schrijfprojecten. Marieke heeft haar boek ‘de Zielenlezer van Turion’ geschreven voor Project Dizary van Patrick. En Patrick schrijft op dit moment zijn boek in de reeks ‘de Turfhesken’ waarvan Marieke eerder al een deel geschreven heeft. Maar hoe pak je zo’n samenwerking aan?

Eregastspeech, om 12 uur, door Kees van Toorn
Kom en maak kennis met de man achter het Wereld-SF-Congres in Den Haag in 1990. Luister naar zijn verhaal en misschien is het een bron van inspiratie om ooit nog een poging te ondernemen dat spektakel nog een keer naar Nederland of Europa te halen! Laat je verrassen en kom meer te weten over Kees, eregast van HSFCon 2023!

Geschiedkunde in genrefictie, om 14 uur, door Sonja Boschman
In deze lezing behandelt Sonja hoe geschiedenis in de breedste zin des woords toegepast kan worden op wereldbouw voor genrefictie. Voor historische fictie lijkt dit gesneden koek, maar hoe kun je een oude cultuur, zoals bijvoorbeeld het oude Egypte, op een originele manier als inspiratiebron voor SF/F/H verhalen gebruiken? Daarnaast komen ook geschiedkundige methodieken aan bod waarmee schrijvers hun fictieve werelden diepgang en realisme kunnen geven.

Van sciencefiction naar science fact, om 15 uur, door George van Hal
Tijdreizen, teleportatie en warpdrives: in sciencefiction is het allemaal allang gesneden koek. Maar ook in het echt blijken wetenschappers en ingenieurs zich door zulke ideeën te laten inspireren. Wetenschapsjournalist George van Hal (de Volkskrant) toont je de (on)mogelijkheden van onze populairste sciencefictiondromen.

Fandata, om 16 uur, door Marcel van der Rijst
Marcel vertelt over de geschiedenis en achtergronden van de Fandata, de bibliografie van het fantastische. Over hoe het tot stand is gekomen. De vele tegenslagen en de successen door de jaren heen, maar ook anekdotes en verhalen van de medewerkers. Met een live demonstratie van de Fandata online.

Japanse SF, om 17 uur, door Roderick Leeuwenhart
Torenhoge monsters, Mobile Suits en nucleaire vernietiging: Japanse sciencefiction is voor een groot deel gevormd door de historische gebeurtenissen en rampen van het land in de 20ste eeuw. Daarmee heeft de wereldwijde faam bemachtigd – althans, in de ‘Cool Japan’ mediavormen van film, anime en manga. Maar hoe zit het met de literatuur? Onderscheiden Japanse SF-romans zich ook zo sterk van de rest van de wereld? Schrijver en Japankenner Roderick Leeuwenhart lanceert je met deze lezing de toekomst in!

HSFCon Quiz, om 20 uur, door de organisatie
Doe mee en test je kennis over SFFH boeken, films, series, bordspellen en meer! Heb je vorig jaar meegedaan? Geen zorgen, dit is een geheel nieuwe quiz!

Panelzaal
Hier worden de hele dag boeiende gesprekken gevoerd, stof tot nadenken!

SFFH publiceren (vanuit NL/BE), om 11 uur, door Roderick Leeuwenhart
Je hebt iets ronduit briljants geschreven, maar hoe en wáár krijg je het gepubliceerd? In dit panel bespreken auteurs de beste opties voor sciencefiction-, fantasy-of horrorromans en korte verhalen: digitaal of papier, bundel of magazine, betaald of onbetaald, in Nederland of internationaal … Wat zijn de mogelijkheden, wat de moeilijkheden?

Zin en onzin van genres en subgenres, om 14 uur, door Johan Klein Haneveld
Van silkpunk tot ziltpunk, van cozy fantasy tot hard SF, van kosmische horror tot fairytale fantasy – de lijst met onderverdelingen in het fantastische genre lijkt eindeloos. Volgens sommigen is het benoemen van (sub)genres onzinnig – je moet gewoon lezen of schrijven wat je wilt. Anderen discussiëren tot in de kleine uurtjes over de precieze definitie van elke nieuwe telg aan de genrestamboom. Zijn alle (sub)genres beperkend voor je vrijheid als schrijver, of leiden ze juist tot meer diversiteit? Maakt het (sub)genre van een boek het makkelijker een nieuwe titel te kiezen of zie je juist door alle bomen het bos niet meer? Kun je genreoverschrijdend werk hebben als er geen genres bestaan? Praat er gezellig over mee!

Hoe wetenschappelijk moet SF zijn? om 16 uur, door Heidi van der Vloet
Lezers van SF en Fantasy zijn niet vies van een beetje ‘suspension of disbelief’, maar in hoeverre moet alle wetenschap nou echt kloppen? Hoe maken schrijvers de verhalen aannemelijk? En in hoeverre is dat helemaal niet nodig? In dit panel gaan schrijvers-die-ook-lezers-zijn met elkaar in gesprek over dit onderwerp.

Recensenten zijn overbodig, om 17 uur, door Paul van Leeuwenkamp
Nu door iedereen – schrijvers, uitgevers, lezers – via de elektronische platformen op het wereldwijde web over boeken gecommuniceerd kan worden, zijn recensenten niet meer nodig; iedereen kan nu immers zijn mening geven. Wat is dan nog het doel van recensies?

Voorleessessies, om 20 uur, door verschillende auteurs
Wie houdt er nou niet van om een stukje voorgelezen te worden? En dan is het alleen maar leuker als de schrijver zelf uit eigen werk voorleest! Een aantal van onze gasten zullen je een klein voorproefje geven, informeel, in een klein groepje, voor de gezelligheid.

Filmzaal
Hier worden gedurende de dag verschillende blokken van korte SFFH-films, samengesteld door Erwin van Ballegoij, tentoongesteld.

Van eigen bodem, om 10 uur en om 20 uur
Dit blok omvat de volgende korte SFFH-films:

 • Mengsels (8:00), Nederlands gesproken en Engelse ondertitels, fantasy: This aromatherapy makes you a completely new person
 • Shiny New World (8:43), Nederlands gesproken, Engelse ondertitels, humoristische horror: Who cleans up the mess after a demon breaks loose?
 • Birds whose legs break off (7:18), horror animatie: no comment
 • Colors (24:41), Engels gesproken, science fiction: Save the world using chi

  SF en humor, om 11 uur
  Dit blok omvat de volgende korte SF-films:
 • Early to Rise (23:00): On the way to a distant planet, three less-than-qualified astronauts are awoken 90 years too early and trapped inside their hibernation pods. Alone in the endless void, they can’t kill themselves, and they can’t kill each other, so they’ll just have to kill time.
 • Bruce Gallagan(12:58): A tribute to 70’s Sci-Fi
 • Uprising (14:33): Update gone wrong

  Loners, om 12 uur
  Dit blok omvat de volgende korte SF-films:
 • Eureka (20:03): A lazy, uninspired woman is visited by an otherworldly being responsible for giving humanity all its great ideas.
 • The Looking Planet (16:04): During the construction of the universe, a young spacetime engineer dreams of doing something more than his menial job of planetary ring construction…
 • FTL (14:42): A lone astronaut testing the first faster-than-light spacecraft travels farther than he imagined possible.

  Spanning en sensatie, om 15 uur
  Dit blok omvat in ieder geval de volgende korte films, maar ook verrassingen, om het spannend te houden natuurlijk.
 • Invisibilia (13:08), Nederlands gesproken en Engelse ondertitels, suspense: How to cope with criminal activity as an unsuspecting witness.
 • Now or Never (6:00), sf actie animatie: How to survive a totalitarian state.
 • Gnomes (5:42), fantasy: How do gnomes obtain their sausages?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *