Programma 26 maart 2023

Programma HSFCon 2: Zondag 26 maart 2023

Marktzaal
Je kan hier tussen 9 en 18 uur handelaren bezoeken om boeken en leuke spullen te kopen.
Ook de boeken van onze gasten zijn er te koop zodat je ze meteen kan laten signeren!
Tussen 9 en 18 uur zijn er tafels en verschillende bordspellen beschikbaar. Er is altijd wel iemand in voor een spel!
Je bent hier ook aan het juiste adres voor een drankje bij de bar.

Workshopzaal
Hier vinden de hele dag lang verschillende workshops plaats. Schuif gezellig aan!

Monsters toveren met waterverf en inkt, om 10 uur, workshop door Katja van den Doel
Ook benieuwd naar welke monsters op de HSFCon rondhangen? Zondagochtend gaan we ze tevoorschijn toveren. Heel simpel met water, verf en inkt. Vooral ook geschikt voor iedereen die denkt niet te kunnen tekenen.

Personages uitdiepen, om 11 uur, workshop door Anna Mattaar
Een verhaal valt of staat met een goed hoofdpersonage. Zonder boeiende hoofdpersoon blijft zelfs de meest spectaculaire actiescène een serie kale gebeurtenissen waar een lezer niet warm of koud van wordt. Maar hoe schrijf je een personage zo onweerstaanbaar dat je lezer je boek niet weg zal willen leggen? Je gaat aan de slag met je eigen hoofdpersoon of die van een verhaal (boek of film) dat je goed kent. Stap voor stap analyseren we wat diegene beweegt en hoe je dat kan gebruiken om meer diepgang en spanning in je verhalen te brengen.

Spel, scènes & schrijvers, om 12 uur, workshop door Marieke Frankema
Waar papier en performance elkaar raken. In deze workshop gaan we acterend werken aan verteltechnieken die wérken.

In space, no-one can hear you paint, om 14 uur, workshop door Heidi van der Vloet
Zin om in een uurtje je eigen universum te creëren? Let’s put the ‘work’ in workshop, doe mee! Een uur in de weer met sponsen en tandenborstels en je staat gegarandeerd versteld van je eigen creativiteit.

Actie in Fantasy en SF, om 15 uur, workshop door Martijn Lindeboom
Martijn Lindeboom is schrijver, veellezer en krijgskunstenaar (Taekwon-Do, zwaardvechten e.d.). Hij neemt je mee op een tournee langs boeken met fantastische actiescènes én geeft tips over het schrijven en beleven van die scènes. Zowel geschikt voor lezers als schrijvers, en zowel voor fantasy- als sciencefictionliefhebbers. Als je ergens een zwaard hebt liggen, neem het mee.

One Logline To Rule Them All – Elk verhaal in één zin, om 16 uur, workshop door Jorrit de Klerk
De Logline – Als jij je verhaal –of het nu een film, een strip, een boek of een kort verhaal is– niet in één simpel zinnetje kunt samenvatten, dan weet jij duidelijk niet wat de kern van je verhaal is. YOU BAD! In de filmwereld kun je namelijk onmiddellijk vertrekken als je hier niet over hebt nagedacht. Tijd om hier dus met elkaar eens goed over te gaan nadenken!
Samen met Jorrit de Klerk, winnaar van de laatste Harland Awards, gaan we aan de hand van zijn favoriete verhaalvoorbeelden (waarschuwing: Jorrit heeft een hele vreemd smaak qua films dus verwacht bloederige scènes en andere onverantwoorde zaken!) op een humoristische wijze nadenken over die ENE fantastische zin die ALLES beschrijft. En natuurlijk gaan we met elkaar een verhaal bedenken in EEN zin. Nuttig? Zeker. Leuk. Hopelijk! Ook als jij geen maker bent, wordt dit een enerverende workshop. We doen hem daarom ook helemaal aan het eind van ons programma zodat je daarna direct in therapie kan (lees: bier drinken of iets anders doen waar je weer rustig van wordt).

Lezingzaal
Hier geven onze gasten lezingen over schrijverschap, geschiedenis, wetenschap en fandom!

Van Cli Fi to Ziltpunk, om 10 uur, door Johan Klein Haneveld
Klimaatverandering is ondertussen niet meer weg te denken van de voorpagina’s van de kranten. Maar sciencefictionschrijvers hielden zich al veel langer bezig met wereldwijde weersveranderingen en de invloed van milieuvervuiling op onze leefomgeving. Vaak waren dit waarschuwende verhalen, maar recent proberen auteurs ook hoopvolle scenario’s te schetsen in de zogenoemde ‘solarpunk’. Realistische beschrijvingen van de gevolgen van klimaatverandering voor het leven van individuen over de hele wereld worden geschaard onder de noemer Cli-Fi. Een typisch Nederlandse benadering van het probleem met een nuchtere handelsmentaliteit en enorme installaties staat bekend als Ziltpunk. Waarom kunnen SF-schrijvers tegenwoordig niet meer om klimaatverandering heen? En kunnen verhalen eraan bijdragen dat lezers anders over klimaatverandering gaan denken?

Ganymedes, om 11 uur, door Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp
Hoe kom je in het jaarboek Ganymedes? De samenstellers zijn (zoals vrijwel alles) te koop, maar de prijs is hoog en bijna niemand weet de hand te leggen op de benodigde drakennagels (geknipt bij volle maan). Er is ook een prozaïscher tactiek: de beoordelingscriteria (het “nakijkmodel”) is openbaar en dus verhelderend. Maar tot overmaat van ramp staan daarin niet de enige selectiepunten opgesomd. Een deel blijft onveranderd verhuld in de breinen van Paul en Remco (ook verhuld voor henzelf). En dus ongrijpbaar. Tenzij het je lukt om in korte tijd van geslacht te veranderen, of je jezelf kunt omkatten van Ollander naar Vlaming of zo: dat kan kansverruimend uitwerken. Al weet niemand dat helemaal zeker. Wat vinden die lui nou mooi? Hoe lang moet het betoog zijn? Wat voor aard moet het verhaal hebben? Bloedgespetter? Lovecraft? Een Vulcan met vastgeplakte vingers erin? Iets met middeleeuws sprekende draken en feeën? Ga in debat met de heren. Stel knellende vragen. Leg ze het vuur aan de schenen!

Kruispunten, om 12 uur, door Pen Steward
Vorige herfst verraste “Het schrijverscollectief” uit Vlaanderen de lezers door in amper twee maanden tijd een samenwerking op te zetten waarbij zes auteurs binnen deze korte tijdsspanne een verhalenbundel schreven. En niet alleen dat: de productie werd van begin tot einde afgewerkt binnen die twee maanden. Vanwaar kwam dat idee? Hoe deden ze dat in zo’n korte tijd, wat hebben ze ervan geleerd, en wat voor soort boek is het geworden? Pen licht tijdens deze lezing een tipje van de sluier op.

Stichting Fantastische Vertellingen, om 14 uur, door Paul van Leeuwenkamp en Remco Meisner
Paul van Leeuwenkamp en Remco Meisner vertellen over het cowboy-avontuur dat de Stichting Fantastische Vertellingen was. Gedoe met een notaris die uit het ambt gegooid wordt, met elkaar en anderen uit het groepje van kwade geniussen, debatten met een landelijke distributeur, de eerste conventie in het schoolgebouw van Remco, bedenkelijke poëzie tijdens een paar Meynachten, hoe Paul Harland een rol speelde, dat een voormalig lid van het redactieteam intussen iets heel hoogs is bij een universiteit, dat Paul noch Remco op het carrièrepad in het bedrijfsleven erg zijn opgeschoten, hoe het drukwerk op een krakkemikkig zoldertje tot stand kwam en hoe er in feite tot vandaag aan toe (nog onveranderd vrolijk) verder wordt gemodderd: na meer dan veertig jaar lijkt er nauwelijks iets te zijn geleerd: het is nog altijd spannend of het allemaal op tijd lukken zal, onophoudelijk vechten om de centen en verdrinken in kopij…

Feodalisme voor Fantasy schrijvers, om 15 uur, door Eddie van Dijk
Ondanks dat heel veel fantasy schrijvers inspiratie trekken uit de middeleeuwen, weten maar weinig fantasyverhalen middeleeuws feodalisme overtuigend neer te zetten. Een inleiding in middeleeuws feodalisme en waarom je dit wel of niet zou willen opnemen in je fantasywerelden.

Voorleessessies, om 16 uur, door verschillende auteurs
Wie houdt er nou niet van om een stukje voorgelezen te worden? En dan is het alleen maar leuker als de schrijver zelf uit eigen werk voorleest! Een aantal van onze gasten zullen je een klein voorproefje geven, informeel, in een klein groepje, voor de gezelligheid.

Sluiting, om 17 uur, door Andre de Boer
De officiële sluiting van HSFCon 2023, dankwoord en quiz-uitslag!

Panelzaal
Hier worden de hele dag boeiende gesprekken gevoerd, stof tot nadenken!

Eurocon, om 10 uur, door Paul van Oven
Wil je meer weten over het ontstaan, de achtergrond en de toekomst van Eurocons, dan moet je zeker vroeg opstaan en dit panel bijwonen. De panelleden zullen je alles vertellen wat je weten wilt over het Europese internationale fandom, en natuurlijk over Eurocon 2024 in Rotterdam!

Beste en mooiste recente genreboeken, om 11 uur, door Martijn Lindeboom
In dit panel bespreken de panelleden hun eigen favorieten en houden vurige pleidooien voor geliefde recente boeken uit de sciencefiction, fantasy, horror en aanverwanten. De bedoeling is om alle aanwezigen nieuwe, inspirerende boeken aan de hand te doen. Suggesties uit het publiek zijn natuurlijk ook welkom!

HSFCon Quiz, om 12 uur, door de organisatie
Doe mee en test je kennis over SFFH boeken, films, series, bordspellen en meer! Heb je vorig jaar meegedaan? Geen zorgen, dit is een geheel nieuwe quiz! Heb je zaterdag mee gedaan? Dan moet je wel tot volgend jaar wachten voor een nieuwe kans!

Fantasyculturen, om 14 uur, door Anna Mattaar
Het bouwen van een wereld draait lang niet alleen om landkaarten en magiesystemen. Minstens zo interessant is het om na te denken over de ideeën en gebruiken die samen de cultuur van een fictief land of volk vormen. We gaan in gesprek over vragen als: waar begin je bij zoiets groots en veelomvattends als ‘cultuur’? Kun je zomaar bestaande culturen kopiëren of is het beter om iets origineels te verzinnen? Wat maakt nou een goede fantasiecultuur? En natuurlijk de eeuwige vraag bij wereldbouw: wanneer hou je op?

Worldcon 101, om 15 uur, door Roderick Leeuwenhart
Worldcon: het reizende circus dat je als SFFH-schrijver en/of lezer maar beter een keertje bezoekt! De ervaren congangers in dit panel leggen haarfijn uit wat je van Worldcon kunt verwachten, hoe je die vijf (!) dagen overleeft en welke ongeschreven etiquette er bestaat voor het netwerken. En wat is nu weer een ‘kaffeeklatsch’? Leer hoe je het meeste uit Worldcon haalt als fan óf als schrijver om je ambities een zetje te geven.

Romantiek in Fantasy, om 16 uur, door Kim ten Tusscher
De liefde van je leven kan je inspireren om nog net wat harder te vechten voor wat belangrijk is. Maar is romantiek een toevoeging voor ieder fantasy verhaal of kunnen we ook wel zonder? En kan het jou niet zoet genoeg zijn of ga je voor een subtielere aanpak? Verklaar de romantiek de liefde (of juist niet) en praat mee.

Filmzaal
Hier worden gedurende de dag verschillende blokken aan korte SFFH-films, samengesteld door Erwin van Ballegoij, tentoongesteld. Ook is er een groepsbijeenkomst om 11 uur.

Spanning en sensatie, om 10 uur
Dit blok omvat in ieder geval de volgende korte films, maar ook verrassingen, om het spannend te houden natuurlijk.

 • Invisibilia (13:08), Nederlands gesproken en Engelse ondertitels, suspense: How to cope with criminal activity as an unsuspecting witness.
 • Now or Never (6:00), sf-actie animatie: How to survive a totalitarian state.
 • Gnomes (5:42), fantasy: How do gnomes obtain their sausages?

  Gathering of the clan, om 11 uur, door de leden
  De SF en Fantasy Boekenclub op Facebook: Wie kent hem niet? Dit is je gelegenheid om je mede-leden te ontmoeten en gezellig in real life met elkaar te praten. Dat mag zijn over het maandthema Dystopie, maar dat hoeft niet! Het hoeft niet eens over SF en Fantasy te gaan; in het echte leven mag alles!

  Van eigen bodem, om 12 uur
  Dit blok omvat de volgende korte SFFH-films:
 • Mengsels (8:00), Nederlands gesproken en Engelse ondertitels, fantasy: This aromatherapy makes you a completely new person
 • Shiny New World (8:43), Nederlands gesproken, Engelse ondertitels, humoristische horror: Who cleans up the mess after a demon breaks loose?
 • Birds whose legs break off (7:18), horror animatie: no comment
 • Colors (24:41), Engels gesproken, science fiction: Save the world using chi

  SF en humor, om 14 uur
  Dit blok omvat de volgende korte SF-films:
 • Early to Rise (23:00): On the way to a distant planet, three less-than-qualified astronauts are awoken 90 years too early and trapped inside their hibernation pods. Alone in the endless void, they can’t kill themselves, and they can’t kill each other, so they’ll just have to kill time.
 • Bruce Gallagan(12:58): A tribute to 70’s Sci-Fi
 • Uprising (14:33): Update gone wrong

  Loners, om 15 uur
  Dit blok omvat de volgende korte SF-films:
 • Eureka (20:03): A lazy, uninspired woman is visited by an otherworldly being responsible for giving humanity all its great ideas.
 • The Looking Planet (16:04): During the construction of the universe, a young spacetime engineer dreams of doing something more than his menial job of planetary ring construction…
 • FTL (14:42): A lone astronaut testing the first faster-than-light spacecraft travels farther than he imagined possible.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *