Johan Klein Haneveld

Helaas kan Johan Klein Haneveld niet aanwezig zijn. Op een volgende editie zullen wij Johan Klein Haneveld weer uitnodigen.


Johan Klein Haneveld (1976) wist al heel vroeg dat hij niet zonder verhalen kon. Toen hij acht jaar oud was, maakte hij daarom al zijn eerste boek. Het ging over dinosaurussen. En over vissen. Johan vond dat er op de basisschool te weinig opdrachten waren voor opstellen, dus begon hij thuis zelf verhalen en gedichten te schrijven. Op de middelbare school startte hij een eigen serie avonturenboeken: ‘De avonturen van Joost, Cliff en Yoko’, waarin zijn hoofdpersonen dinosaurussen tegenkomen, mensenhaaien en mensen uit de toekomst. Uiteindelijk mocht hij van zijn leraar Nederlands zelfs een eigen verhalenbundel lezen voor de leeslijst.
Tijdens zijn studie Biomedische Wetenschappen stond het schrijven echter een tijdje stil, tot Johan overspannen raakte. Hij kreeg het advies voortaan te doen wat hij echt graag wilde. En dat was schrijven. Ook vond hij in deze periode zijn liefde voor de fantasy en science fiction terug. Verhalen over gewone mannen en vrouwen die moeten reageren op buitengewone omstandigheden spraken toen en spreken nog altijd tot zijn verbeelding. Johan geniet ervan om met zijn fantasie alle mogelijkheden van leven en materie te verkennen. Dit leidde tot de publicatie van zijn debuutroman Neptunus in 2001, waarna in 2002 de novelle Het wrak verscheen.
Johans fascinatie met andere werkelijkheden leverde ondertussen twintig boeken op. De meest recente zijn de futuristische horrorroman ‘Scherven vol ogen’ die verscheen bij Uitgeverij Macc en de Sword&Sorcery-roman ‘Hoeder van de vulkaan’ die uitkwam bij Godijn Publishing. Vanwege zijn bezorgdheid om klimaatverandering stelde hij de bundel ‘Voorbij de storm’ samen met verhalen van 25 schrijvers uit Nederland en Vlaanderen. In 2021 verschijnen van hem verder nog de mini-bundel ‘De mens een sprinkhaan’ en zijn eerste YA SF-roman ‘Het denkende woud’. Een space opera getiteld ‘De zwarte schim’ staat voor 2022 op de planning. Zijn doel is in zoveel mogelijk subgenres van de SF en fantasy te schrijven.
Johans korte verhalen zijn te lezen in diverse bundels en tijdschriften zoals Fantastische Vertellingen, SF Terra en The Flying Dutch. Hij is daarnaast jurylid voor de SF/fantasy-award van Godijn Publishing. Johan is vaste recensent van Fantastische Vertellingen en schrijft regelmatig essays over fantasy en science fiction voor verschillende websites.
Naast zijn werk als eindredacteur voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde geniet Johan van zijn vier aquariums (met maanvissen, dwergklauwkikkers, een wimpelaal en een muskusschildpad), en van boeken, films en stripverhalen. En van koffie! Hij woont met zijn vrouw Bianca in het prachtige Delft.
johankleinhaneveld.blogspot.nl.