Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom debuteerde in 2005 met zijn historische fantasyboek De legende van de Zwarte Wolven. Sindsdien zijn er nog tien boeken van zijn hand verschenen. Vijf historische verhalenboeken (gebaseerd op archeologie en/of geschiedenis), een thriller, een fantasybundel, een horrorbundel (bij Luitingh-Sijthoff), twee themaboeken (een CliFi bundel en een boek over Heksen) en een non-fictieboek over het schrijven van fantasy en sciencefiction (bij Atlas Contact). 

Zijn boek Lagen in Stad (samen met archeoloog Gert Kortekaas) werd in 2014 uitgeroepen tot Beste Groninger Boek. Naast boeken zijn er meer dan negentig van Martijns verhalen gepubliceerd in tijdschriften, bundels en als luisterboek of e-book. In februari 2023 verschijnt zijn nieuwe bundel (samengesteld en deels geschreven met Vamba Sherif) met speculatieve verhalen (bij uitgeverij De Geus): De komeet.

Vanaf 2010 is Martijn betrokken bij de grootste schrijfwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen in de Lage Landen: de Harland Awards (voorheen de Paul Harland Prijs), de laatste jaren als Schrijfwedstrijdencoördinator van Lezerscommunity Hebban.nl, waar hij ook redacteur is. Samen met o.a. Heidi van der Vloet draagt hij bij aan de organisatie van de Middag van het Fantastische Boek in de bibliotheek Utrecht.

Sinds 2013 geeft hij regelmatig workshops en cursussen over het schrijven van fantasy en sf. Deze ruime ervaring, gecombineerd met het enorme aantal boeken op zijn gelezen stapel, bracht hem er toe om voor de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Atlas Contact het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? te schrijven. Dat deed hij samen met zijn partner Debbie van der Zande, die als redacteur en veellezer haar eigen ervaring aan het boek toevoegde.

Als schrijfdocent geeft Martijn aan de Schrijversacademie de specialisatie ‘Fantasy en sciencefiction schrijven’ en voor ArtEZ Creative Writing University het vak ‘Andere Werelden’. Naast auteur, redacteur en schrijfdocent is Martijn ook jurist en Taekwon-Do master (7e dan) met zijn eigen school in Groningen: Sung Zang.

Foto: Riske de Vries